“No podemos resolver problemas pensando de la misma manera que cuando los creamos.”- Albert Einstein

LA DESTRUCCIÓ DE LA SELVA AMAZÒNICA

La selva amazònica és la superfície natural més gran que queda al planeta. Ocupa 2/3 d’Amèrica del Sud, una superfície total de 6,4 milions de km2.



Actualment aquesta reserva està desapareixent a gran rapidesa. Entre 0,7 i 1% anual. Entre els anys 2012 i 2013 es van perdre 5 843 km2, un 28% més que l’any anterior.




Aquesta desforestació es majoriatriament deguda a:

· La tala d’arbres- Es la causa principal. La tala d’arbres tropicals com el tec, la copaiba, la ceiba o el caoba per a la fabricació de mobles. O per a la indústria paperera, que requereix una quantitat massiva d’arbres per a la fabricació de paper.
Per a la satisfacció de la demanda mundial en creixement, la indústria requereix una crema d’extensions de selva  cada vegada més grans de selva per després replantar-la amb arbres que tinguin una fusta més apta per les seves necessitats.


·Terra de cultiu- El nivell en nutrients aptes per al cultiu del sól amazònic es baix, i això fa que la terra es torni estèril després de 3 o 4 collites. Com a conseqüència els pagesos estenen els seus cultius cada vegada més a l’interior de la selva en busca de terres verges. El cultiu majoritari, és la soja.

· La cria de bestiar- Els ramaders necessiten més pastures per als ramats. Per criar un bou es necessiten 8000m2 de terreny. Únicament al Brasil, entre 2010 i 2011, la pèrdua de bosc va ser de2 654 km2, 400km2 més que l’any anterior. Les terres per als ramats es degraden ràpidament pe baix nivell de sals minerals i la sobreproducció de bestiar. I els ramaders necessiten periòdicament una superfície més gran de terres.


·Construcció de carreteres- Des dels anys setanta se n’han construït més de 14 000 km, cosa que ha posat en perill l’hàbitat natural de plantes animals i també la forma de vida de les tribus natives.
·Construcció de centrals hidroelèctriques- Les preses de les centrals perjudiquen negativament la fauna salvatge local, ja que afecten algunes espècies migratòries i la supervivència d’algunes, com per exemple el dofí de l’Amazones. 
Aquestes construccions afecten el medi ambient i el cicle reproductiu de moltes plantes i animals.


·Mineria- Als anys 80 va començar la febre d’or al Brasil. Va atraure 250 000 miners a Sierra Pelada a la recerca de riquesa ràpida i disposats a treballar en condicions infrahumanes. 
Les pràctiques mineres de l’or comporten l’emissió de tones de mercuri al medi ambient, cosa que provoca un dany irreversible als cursos d’aigua, la vegetació i als animals.



El “creixement econòmic a tota costa” es una dura realitat què continua afectan la selva amazònica, podrem preservar-la o aquesta desforestació per a l’obtenció de fusta, cultius i per a la ramaderia serà com la la que van patir Europa, Nord-Amèrica, Xina i Austràlia fa milers o centenars d’anys?



Info:  Llibre de text- Greenpeace.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada